Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κόπηκαν λεφτά απο τα σχολεία της Κορινθίας


Χωρίς πετρέλαιο αφήνει τα σχολεία στην Κορινθία ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν συμπεριέλαβε το νομό μας (αλλά και κανέναν νομό νότια της Θεσσαλίας, εκτός από την Αρκαδία) στην λίστα με τους νομούς που θα μοιραστούν πέντε εκατομμύρια αποκλειστικά για πετρέλαιο θέρμανσης. Σαν να μην έφτανε αυτό, με έναν κουτοπόνηρο τρόπο, ο Ευριπίδης έκοψε μία δόση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που μοιράζονται στις Σχολικές Επιτροπές των δήμων, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στην λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Τι έκανε συγκεκριμένα; Αντί να δώσει, ως συνήθως στο τέλος της χρονιάς την (έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένη) τέταρτη δόση του 2012, άφησε να αλλάξει ο χρόνος και την μοίρασε στις αρχές του νέου χρόνου μετατρέποντας την σε πρώτη δόση του 2013! Για να το πούμε πιο απλά. Κάθε χρόνο, μέχρι πέρυσι οι σχολικές επιτροπές μοιράζονταν από τους ΚΑΠ των δήμων 80 περίπου εκατομμύρια σε τέσσερις ισόποσες δόσεις: Μάρτιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο (δύο δόσεις). Κάθε δόση ήταν περίπου 20 εκατομμύρια. Με το νέο σύστημα, οι δόσεις θα είναι πλέον τρεις (Ιανουάριο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο), γεγονός που οδηγεί σε 60 εκατομμύρια για το 2013, ή απομείωση κατά 25%. Αλλά, στην πραγματικότητα η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Κάνοντας απολογισμό του τι δόθηκε για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους το 2012 διαπιστώνουμε ότι ο πρώην υπουργός παιδείας πέτυχε μέσα σε ένα χρόνο μείωση κατά 40%. Δηλαδή από τα 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2011, ο Ευριπίδης έδωσε 60 εκατ. ευρώ το 2012.
Για να ξέρετε τώρα πως θα βαδίσουμε τη νέα χρονιά να πούμε πως ο Δήμος Κορινθίων θα πάρει στην πρώτη δόση για όλα τα σχολεία του (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) 99.152 ευρώ, ο δήμος Σικυωνίων 47.294 ευρώ, ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων 33.167 ευρώ, ο δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης 31.808 ευρώ, ο δήμος Βέλου Βόχας 25.489 ευρώ και ο δήμος Νεμέας 12.448 ευρώ. Τα ποσά αυτά πολλαπλασιάζονται επί τρεις δόσεις.

ΠΗΓΗ: www.politis-news.blogspot.com
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου